کتاب «گریز از مرکز» به قلم زینب مرادیپور و سعید زاهدی از حمله نیروهای ضدانقلابی به مراکز مختلف نظامی ایران میگوید.
به گزارش روابط عمومی انتشارات ایران، در کتاب «گریز از مرکز» به محدودۀ جغرافیایی مناطق کردنشین و آرایش مراکز نظامی و نحوه گسترش بحران و ناامنی به شهرهای مجاور و سایر مناطق میپردازد.
در این کتاب به مسائلی چون حمله گروهکهای ضدانقلابی به مراکز مختلف نظامی و مبارزۀ مسلحانه با حکومت نوپای جمهوری اسلامی پرداخته شده است. این گروهها در سایۀ کمرنگ شدن اقتدار حکومت مرکزی، به پاسگاههای مرزی، مراکز ژاندارمری، مراکز شهربانی، مقرهای سپاه و پادگانهای ارتش در کردستان حمله کرده و در مقطعی موفق به تصرف و خلع سلاح بعضی از این مراکز شدند.
نویسنده در این کتاب سعی دارد تا علاوه بر روایت فعالیتهای گروههای مختلف در کردستان و تلاش آنها برای تصرف مراکز نظامی و به دنبال آن، تصرف شهرها و مناطق، تصویری هم از اوضاع آن مناطق در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ارائه نماید.
این کتاب نگاهی روایی بر سیر تحرکات منجر به سقوط مراکز نظامی کردستانات و نقش آن در تحولات کشور و منطقه دارد.
این پژوهش در نه فصل با عناوین «آرایش مراکز نظامی و انتظامی مناطق کردنشین»، «پراکندگی گروههای مبارز در منطقه»، «سیطرۀ حکومت پهلوی بر کردستانات»، «فرصت گسترش در ناامنی»، «آشوب در پایگاهها»، «مهاباد، همیشه سرآغاز»، «مرکز رقابتها»، «شهر به شهر گسترش بحران» و «پاوه آغاز و پایان بحران» تنظیم شده است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
با اوجگیری انقلاب، علاوه بر نیروهای طرفدار انقلاب، عدهای از سران گروههای مبارز که خارج از ایران یا در زندان به سر میبردند، نیز بهتدریج به کردستان بازگشتند و تشکیلات خود را گسترش دادند. آنها به دلیل آشفتگی اوضاع، دسترسی به سلاح و سامان دادن به تشکیلات و مطالباتشان را نیز بهسرعت پیش بردند. بنابراین، از همان روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب، مجدداً منطقه کردستانات با حضور فعالان کرد، انقلابی و چپ، مرکز التهاب و آشوب شد. همۀ این گروهها مسلح بودند، البته مردم کرد از قدیم با سلاح آشنا بودند و گروههای کرد هم معمولاً مسلح بودهاند. بعد از پیروزی انقلاب، وقتی امام گفت که مردم سلاحهایی را که دوران انقلاب از پاسگاههای شاه بردهاند، برگردانند، در کردستان، از این پیام استقبال نشده و سلاح چندانی هم بازگردانده نشد.
کتاب «اندیشۀ سیاسی آیتالله هاشمی رفسنجانی» در 464 صفحه و قیمت 140 هزار تومان توسط انتشارات مؤسسۀ فرهنگی مطبوعاتی ایران منتشر و روانه بازار شده است.